Custodia exclusiva este definită în termeni legali ca autoritatea părintească.
Custodia exclusiva este posibilă dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului. Numai instanța de judecată poate hotărâ ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți.
Regula în materie de autoritate părintească o reprezintă exercitarea acesteia în comun de către ambii părinți, care trebuie să țină cont, în orice decizie, de interesul superior al copilului.
Citește mai mult despre Exercitarea autorității părintești.
Înlăturarea unuia dintre părinți de la exercitarea autorității părintești este o măsură excepțională, care poate fi luată doar în baza unor motive temeinice prevăzute de lege.
Citește și despre Raportul de anchetă psihosocială
Motivele întemeiate pentru ca instanţa să decidă custodia exclusiva
Se consideră, conform art.36, alin.(7) din Legea 272/2004, motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte:
-alcoolismul,
-boala psihică,
-dependenţa de droguri a celuilalt părinte,
-violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte,
-condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane,
-trafic de droguri,
-infracţiuni cu privire la viaţa sexuală,
-infracţiuni de violenţă,
-precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti.
Totodată, art. 507 Cod Civil stabilește că dacă unul dintre părinți este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicție, decăzut din exercițiul drepturilor părintești sau dacă, din orice motiv, se află în neputință de a-și exprima voința, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească(custodia exclusiva).
Ce drepturi are părintele care nu primește custodia exclusiva?
Părintele care nu împarte custodia păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Ambii părinţi, indiferent dacă exercită sau nu autoritatea părintească, au dreptul de a solicita şi de a primi informaţii despre copil din partea unităţilor şcolare, unităţilor sanitare sau a oricăror altor instituţii ce intră în contact cu copilul.
Poate fi obținută custodia exclusiva pe cale amiabilă?
Potrivit art. 36 din Legea nr. 272/2004, (6) Un părinte nu poate renunţa la autoritatea părintească, dar se poate înţelege cu celălalt părinte cu privire la modalitatea de exercitare a autorităţii părinteşti, în condiţiile art.506 din Codul Civil.
În conformitate cu art. 506 C. civ.: „Cu încuviințarea instanței de tutelă părinții se pot înțelege cu privire la exercitarea autorității părintești sau cu privire la luarea unei măsuri de protecție a copilului, dacă este respectat interesul superior al acestuia. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozițiile art. 264 fiind aplicabile”
In concluzie, părinții pot ajunge la o înțelegere amiabilă în acest sens, urmând ca acordul de mediere să fie depus la instanța de judecată.
Citește despre Ascultarea Copilului
În acest sens, vezi o hotărâre a instanței de judecată: aici .
Dacă vrei să afli cum ai putea ajunge la o înțelegere amiabilă cu ajutorul mediatorului, îți recomand următoarele articole :
Drepturile si obligatiile partilor in procedura de mediere
Verifica, aici, daca un mediator este autorizat si are dreptul de a exercita profesia.
Am dedicat o serie de articole divorțului amiabil (citește articolele din secțiunea Divorț de pe acest site).
Iată, câteva exemple:
Nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului
Acte Necesare pentru Divort Amiabil
Program Vizitare Minor-Amiabil sau lăsați instanța să decidă?
Despartire Amiabilă-Asculți și ești ascultat
Custodia copilului pentru părinţi responsabili
Divortul Rapid. Divort la Primul Termen.
Partajul dupa Divort la Mediator
Dacă mai ai întrebări, nu ezita să mă contactezi!
Constantina Puicu
Mediator București
0722.988.113
8 comentarii