Aproape toți părinții aflați în divorț ar dori ca minorii să nu se apropie de instanța de judecată.
Ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie, în procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, Conform Codului Civil.
Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei.
Ce presupune ascultarea copilului?
-posibilitatea copilului de a cere şi a primi orice informaţie, potrivit cu vârsta sa;
-dreptul de a-şi exprima opinia și de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea aceasta,dacă este respectată;
-dreptul de a fi informat asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte.
Orice copil poate cere să fie ascultat, potrivit celor mentionate anterior. Respingerea cererii de către autoritatea competentă trebuie motivată.
Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare în raport cu vârsta şi cu gradul său de maturitate.
Cine este abilitat cu ascultarea copilului in materie de divorț?
Conform art. 264 alin. 1 Cod civil, ascultarea copilului este obligatorie în procedurile administrative sau judiciare.
În materie de divorț, „calea administrativă ” este cea prevăzuta de art. 375 Cod civil, când soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi și ofiţerul de stare civilă de la locul căsătoriei poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.
În procedura notarială, divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care (nu)există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra:
-tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ,
-exercitarii autorităţii părinteşti de către ambii părinţi,
-stabilirea locuinţei copiilor după divorţ,
– modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii,
-precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
În Codul Civil nu se specifică că notarul are obligația ascultării copilului. Însă el are obligația de a solicita raportul de anchetă psihosocială.
Dacă din raportul de anchetă psihosocială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, notarul public emite o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ şi îndrumă soţii să se adreseze instanţei de judecată (art. 375-376 Cod civil).
Ascultarea copilului este obligatorie și poate fi efectuată, în materia divorțului,
doar de instanța de tutelă
Conform prevederilor Codului Civil, minorul va fi ascultat după cum urmează:
-instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă;
-în caz de neînțelegere a părinților cu privire la legăturile personale ale părintelui separat de minor;
-ori de câte ori există neînţelegeri între părinţi cu privire la exerciţiul drepturilor sau la îndeplinirea îndatoririlor părinteşti, instanţa de tutelă, după ce îi ascultă pe părinţi şi luând în considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosociala, hotărăşte potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.(art.486, Cod Civil);
-copilul minor locuieşte la părinţii săi.Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.(art.496, Cod Civil);
-dacă afectează exerciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti, schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu acordul prealabil al celuilalt părinte. În caz de neînţelegere între părinţi, hotărăşte instanţa de tutelă potrivit interesului superior al copilului, luând în considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala şi ascultându-i pe părinţi. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile(art.497, Cod Civil);
Unde se face ascultarea copilului?
În cazul în care, potrivit legii, urmează să fie ascultat un minor, ascultarea se va face în camera de consiliu. Ţinând seama de împrejurările procesului, instanţa hotărăşte dacă părinţii, tutorele sau alte persoane vor fi de faţă la ascultarea minorului(art.226 C.Procedură Civilă).
Mi se pare utilă studierea lucrarii ”Ghid de audiere a copilului în proceduri judiciare”, redactată sub coordonarea doamnei prof. univ. dr. Mona-Maria PIVNICERU și a domnului dr. Cătălin LUCA și publicată de Editura Hamangiu București, în 2009.
Ce se întâmplă în cazul unui acord de mediere privind desfacerea căsătoriei?
Conform Legii192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator:
Art. 64 – (1) Pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile dintre soţi privitoare la:
a) continuarea căsătoriei;
b) partajul de bunuri comune; (Apasă pentru a citi desprePartaj Bunuri Soti-Mai Rapid-Mai Ieftin)
c) exerciţiul drepturilor părinteşti;
d) stabilirea domiciliului copiilor;
e) contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor; (Apasă pentru a citi despre Exercitarea Autoritatii Parintesti-Ce Înseamnă?)
f) orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(11) Acordurile de mediere încheiate de părţi, în cauzele/conflictele ce au ca obiect exerciţiul drepturilor părinteşti, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor şi stabilirea domiciliului copiilor, îmbracă forma unei hotărâri de expedient.(poți citi aci despre Acord de Mediere-Divort cu Copii)
(2)*) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.
(Apasă pentru a citi despre Păstrare nume după divorț)
Iar art.65, alin.2 prevede că: (2) Autoritatea tutelară competentă întocmeşte şi eliberează, la cererea mediatorului cu care părţile au încheiat contractul sau la cererea oricăreia dintre părţi, raportul de anchetă psihosocială, care este comunicat solicitantului.Citește și despre Raportul de anchetă psihosocială
Mediatorul nu are competență privind ascultarea copilului. Instanța de tutelă va asculta minorul atunci când părțile vor solicita desfacerea căsătoriei prin acordul lor.
Este adevărat că, pentru a evita ascultarea minorului de către instanță, părțile, care au ajuns la o înțelegere cu ajutorul mediatorului, solicită notarului desfacerea căsătoriei prin acordul lor, punând la dispoziția acestuia acordul de mediere care este un document sub semnătură privată.
Despre mediere, găsești câteva informații aici:
Dacă mai ai întrebări, nu ezita să ma contactezi!
Constantina Puicu
MediatorBucurești
0722988113
Citește și despre:
Nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului
4 comentarii