Divortul rapid poate fi obţinut de către soţii care aleg să îşi rezolve neînţelegerile cu ajutorul mediatorului.
După ce au ajuns la cea mai bună înţelegere cu privire la aspectele privind continuarea căsătoriei, numele după divorţ , partajul şi exercitarea autorităţii părinteşti, se adresează instanţei cu cererea de divorţ prin acord.
Citește și despre Raportul de anchetă psihosocială și despre Ascultarea Copilului.
Instanţa pronunţă divorţul prin acord şi ia act de înţelegerea soţilor conform acordului de mediere. Şi, gata! Divorţul rapid- la primul termen. Fără avocaţi, fără experţi, etc.
Nu ţi-ar plăcea să fii printre aceşti oameni care aleg varianta intimă, confidenţială şi mai ieftină, de a încheia discret o căsătorie care nu mai merge, prin divortul rapid?
Ce ii face diferiţi şi speciali pe aceşti oameni?
În primul rând, îşi doresc să găsească o soluţie amiabilă de a încheia căsătoria. Pentru că există aspecte asupra cărora nu reuşesc să se pună de acord în niciun fel, atunci aleg medierea.
Medierea este o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate,impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor(art.1, Legea 192/2006).
În al doilea rând, sunt deschişi dialogului. Sunt dispuşi să îşi asculte partenerul. Să înţeleagă că e posibil ca el să vadă lucrurile altfel. Să accepte că amândoi au contribuit la eşecul căsătoriei, făcând sau nefăcând lucruri.
In al treilea rând, ştiu că procesele lungi sunt nu numai foarte costisitoare dar şi că îi vor afecta pe toţi cei implicaţi: soţi, copii, bunici, etc. şi viaţa de zi cu zi. Un film prost şi dureros care vei avea impresia că nu se mai termină.
Ce trebuie să faci pentru divortul rapid?
Îţi faci o programare la biroul de mediator( Contact) unde vii împreună cu partenerul sau separat pentru a depune o cerere de mediere. Dacă te-ai căsătorit în România şi unul dintre voi sau amândoi locuiţi în străinătate, găsiţi informaţii utile a aici.
După informarea cu privire la avantajele medierii, acceptarea medierii şi semnarea contractului de mediere vom putea incepe procedura de mediere (pe larg, găseşti amănunte aici).
Pe parcusul şedinţelor de mediere( care se pot stabili în funcţie de programul vostru, de luni până duminică), rolul meu va fi să vă ajut să găsiţi cea mai bună soluţie cu privire la aspectele privind continuarea căsătoriei, numele după divorţ(informaţii, aici), partaj(citeşte, aici) şi exercitarea autorităţii părinteşti(articol, aici).
Soluţia la care veţi ajunge trebuie să vă mulţumească pe amândoi. Practic, vă ajut să negociaţi şi să faceţi concesii.
La final, veţi semna o înţelegere numită acord de mediere care este un document sub semnătură privată.
După semnarea acordului de mediere conform voinţei voastre, divorţul se poate termina la un singur termen, în instanţă, fără ajutorul unui avocat, prin simplul vostru consimţământ.
Pe soţii care doresc să se lupte ani de zile prin instanţă pentru răzbunare, care sunt dispuşi să plătească sume enorme de bani, să se umple cu noroi unul pe celălalt, să supună copiii la traume nesfârşite, îi rog să se adreseze unui avocat.
Dacă în acest moment sunteţi în proces de divorţ şi aţi vrea să încercaţi să găsiti o soluţie amiabila, puteţi solicita medierea. Dacă nu veşi reuşi să vă înţelegeţi, veţi continua procesul. Dacă ajungeţi la o înţelegere, la cerere, primiţi taxele de timbru înapoi, conform legii.
Verifica, aici, daca un mediator este autorizat si are dreptul de a exercita profesia.
Mediator
Constantina Puicu
0722.988.113
Citeşte şi:
Nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului
Abandonul de Familie-Pensia de Întreţinere
Alienarea Parentala -8 indicii
7 comentarii