Exercitarea autoritatii parintesti este cunoscută de cei mai mulți sub denumirea de custodia copiilor.
Citește și despre Custodia exclusivă
Pentru că multe persoane se confruntă pentru prima dată cu iminența unui divorț, lipsa de informație adaugă un plus de stres situației în care se află. Pur și simplu nu știți de unde să începeți.
Cei mai mulți vă spun: „În Tribunal, să mergi!” Dar nu vă spun cât a costat, cât a durat și, mai ales, cât a durut. Și nici cât de mulțumiți sunt de rezultatul obținut.
Citește și:Divortul Rapid. Divort la Primul Termen.
Foarte puțini vorbesc despre faptul că puteți alege medierea.
La mediator puteți rezolva pe cale amiabilă, într-un timp scurt, neînțelegerile cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, locuința minorului după divorț, pensia de întreținere și programul de vizitare al copilului.
Care sunt avantajele medierii?
Prin prezenta postare, aveți ocazia să vă familiarizați cu anumiți termeni pe care îi veți întâlni.
Ce este autoritatea părintească?
Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.
Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia. Ei îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.
În timpul căsătoriei, exercitarea autoritatii parintesti se face împreună și în mod egal de către ambii părinți.
Exercitarea autoritatii parintesti după divorț
De regulă, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi(custodie comună), afară de cazul în care instanţa decide altfel.
Citește și despre Raportul de anchetă psihosocială
Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.
Locuinţa copilului după divorţ
În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire.
Nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului
Drepturile părintelui separat de copil-Program vizitare minor
Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul.Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului
În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei.
aici-Program Vizitare Minor-Amiabil sau lăsați instanța să decidă?
Relaţiile personale ale copilului cu părinţii şi cu alte persoane semnificative din viaţa sa
Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele, precum şi cu alte persoane faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament.
El are dreptul de a-şi cunoaşte rudele şi de a întreţine relaţii personale cu acestea, precum şi cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.
Părinţii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot împiedica relaţiile personale ale acestuia cu bunicii, fraţii şi surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie.
E posibil decât în cazurile în care instanţa decide în acest sens, apreciind că există motive temeinice de natură a primejdui dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului.
În caz de neînţelegere între părinţi cu privire la modalităţile de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu copilul, instanţa va stabili un program.
Programul va fi stabilit funcţie de vârsta copilului, de nevoile de îngrijire şi educare ale acestuia, de intensitatea legăturii afective dintre copil şi părintele la care nu locuieşte, de comportamentul acestuia din urmă, precum şi de alte aspecte relevante în fiecare caz în parte.
Citește despre Ascultarea Copilului în materie de divorț.
Relaţiile personale se pot realiza prin:
-întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relaţii personale cu copilul;
-vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
-găzduirea copilului, pe perioadă determinată, de către părintele sau de către altă persoană la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit;
-corespondenţă ori altă formă de comunicare cu copilul;
-transmiterea de informaţii copilului cu privire la părintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul;
-transmiterea de către persoana la care locuieşte copilul a unor informaţii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau şcolare, către părintele sau către alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul;
-întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament într-un loc neutru în raport cu copilul.
Citeste despre Planul parental la mediator
Contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a
copiilor
Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte astfel:
-până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil,
-o treime pentru 2 copii,
-o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Dacă apare o schimbare în ceea ce priveşte posibilităţile financiare ale părintelui care plăteşte întreţinerea
şi nevoia copilului care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora
pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.
Pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.
Cu toate acestea, pensia poate fi acordată şi pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa celui care o datorează.
Abandonul de Familie- Pensia de Intretinere
Invitație la rezolvarea amiabilă a conflictului privind exercitarea autoritatii parintesti
Stiu că treceți prin momente foarte grele. Știu că vă doare și doriți ca cineva să plătească pentru suferința voastră. Faptul că relația vostră de iubire a ajuns la un capăt de drum nu trebuie să facă victime. Copiii au dreptul să fie fericiți. Să aibă și mamă și tată.
Alegeți să vă rezolvați neînțelegerile în intimitate și confidențialitate. Nu vă angajați pe Dvs. și copiii Dvs. în lungul război din instanță.
Veți avea de pierdut timp și bani. Suferința se va prelungi în ani.
Practic, vă predați puterea de a lua decizii cu privire la copii unor necunoscuți: avocați, experți și judecători.
Instanța de judecată trebuie să fie ultima alegere. După ce v-ați asezat față în față și ați încercat să ajungeți la o soluție amiabila.
Citește și: Custodia copilului pentru părinți responsabili
Acte necesare pentru divort amiabil
Poți suna chiar azi!
Prezenta postare cuprinde prevederi ale Codului Civil si ale Legii nr.272/2004.
Constantina Puicu
Mediator Bucuresti Sector 3
0722.988.113
Te-ar mai putea interesa și:
Despartire Amiabilă-Asculți și ești ascultat
10 comentarii