Pentru pastrare nume dupa divort s-au dus multe războaie în instanţa de judecată.
Vei afla în această postare 2 motive temeinice pentru pastrare nume dupa divort. Există şi o soluţie.
1.Pastrare nume dupa divort- justificat de interesul unuia dintre soţi
Art. 383 din Codul Civil precizează în cuprinsul alin.(2 ), că unul dintre motivele care ar determina instanţa de judecată ca să accepte cererea unuia dintre soţi care doreşte sa-şi păstreze numele după divorţ, în ciuda opoziţiei de care ar da dovadă celălalt soţ, este „interesul unuia dintre soţi”.
Cum Codul Civil nu a menţionat care ar putea fi aceste motive, rămâne la latitutinea instanţei să stabilească acest lucru.
Din studierea hotărârilor instanţelor de judecată făcută pe rolii.ro, rezultă că purtarea numelui pe perioada căsătoriei, chiar peste 20 de ani, nu reprezintă un motiv suficient pentru a-i da reclamantului un câştig de cauză.
Instanţa a acceptat cererea privind păstrarea numelui dobândit prin căsătorie, atunci când a constatat că soţul care a depus cererea pentru pastrare nume dupa divort ar suferi un prejudiciu moral sau de imagine.
Au avut câştig de cauză cei care au demonstrat că sunt cunoscuţi în activitatea profesională sub acel nume , artiştii, scriitorii sau oamenii de ştiinţa.
Au existat şi hotărâri care au luat în considerare motive de sănătate care împiedicau reclamantul să se deplaseze la diferite instituţii în vederea preschimbării tuturor documentelor, ca urmare a schimbării numelui de familie.
2.Pastrare nume dupa divort- justificat de interesul superior al copilului
In Decizia nr. 96 din 28 februarie 2013, pe care o poţi citi aici, Curtea Consituţională precizează că:
„În aceste condiţii, Curtea constată că soluţia legislativă criticată este justificată de faptul că, de principiu, soţul care păstrează numele dobândit în timpul căsătoriei este cunoscut şi identificat în societate cu acest nume.
De asemenea, exercitarea autorităţii părinteşti asupra copilului rezultat din căsătorie, corelată cu necesitatea protejării interesului superior al minorului, care s-ar putea regăsi în situaţii stânjenitoare ca urmare a diferenţei de nume dintre acesta şi părinţii săi, de natură să-i influenţeze în mod negativ dezvoltarea morală şi socială, reprezintă motive temeinice, de natură să justifice încuviinţarea purtării de către soţi a numelui dobândit în timpul căsătoriei, şi după desfacerea acesteia.”
Pentru a susţine acest motiv justificat pentru pastrarea numelui după divort, Curtea mai precizează că:
„Mai mult, Curtea constată că purtarea aceluiaşi nume de către părinte şi copilul său este de natură să contribuie la dezvoltarea armonioasă a acestuia din urmă în cadrul societăţii, fiind şi o expresie a dreptului şi îndatoririi părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.
În acest sens s-a pronunţat şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, spre exemplu în Hotărârea din 22 februarie 1994, pronunţată în cauza Burghartz împotriva Elveţiei, paragraful 24, statuând că numele unei persoane reprezintă un mijloc de identificare personală şi de apartenenţă la o familie.”
Soluţia pentru pastrare nume dupa divort
– înţelegerea amiabilă a soţilor-
Soluţia pentru pastrare nume dupa divort este dată de alin.1 , art. 383 din Codul Civil:
„(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.”
„Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei”, stipulează alin. 3 al aceluiaşi articol.
Citește și despre Raportul de anchetă psihosocială și despre Ascultarea Copilului.
Dacă pentru tine este important numele după divorţ, cea mai bună soluţie este semnarea unui acord de mediere care va cuprinde înţelegerea voastră cu privire la pastrare numelui după divort.
Dacă vrei sa afli mai multe amănunte sau ai întrebări, foloseşte formularul de mai jos sau apasă aici.
Mediator
Constantina Puicu
0722.988.113
Te-ar mai putea interesa şi:
Nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului
Abandonul de Familie-Pensia de Întreţinere
Care sunt nevoile partenerului ?
Când Bestia nu devine Prinţ(esă)
Cum te Ajută Şedinţa de Mediere
Buna ziua,am o întrebare,după divorț,in çomun acord în fața notarului am făcut un act pentru păstrarea numelui din timpul căsătoriei pentru a avea același nume cu copiii,rezultă că după 4 sau 5 ani,fostul soț mă amenința că îmi ia înapoi numele,vreau sa vă întreb dacă poate face așa ceva odată ce a trecut atâta timp?
Buna ziua!
Este imposibil. Nu va faceti griji!