Program Vizitare Minor-Amiabil sau lăsați instanța să decidă?

program vizitare minor

Program vizitare minor ar trebui să se afle pe lista priorităților în agenda părinților atunci când relația lor s-a încheiat.

Acte necesare divort amiabil

Părinții trebuie să aibă întotdeauna în vedere interesul superior al copilului. Atunci le va fi mai ușor să accepte că, deși relația lor sentimentală s-a terminat, ei au posibilitatea să construiască o relație de parteneriat care are ca obiectiv principal creșterea armonioasă și sănătoasă a copilului.

Copilul are dreptul să aibă și mamă și tată și, pentru acest lucru, părinții săi vor fi nevoiți să treacă peste orgoliul rănit.

Citește și despre Custodia exclusivă

Nu există un program de vizitare minor standard. Fiecare familie are nevoile ei. Ar trebui să vă gândiți la un singur lucru: copilul dvs. trebuie să se simtă în siguranță și iubit de către ambii părinți. Peste ani, ar putea mărturisi: părinții mei nu au divorțat și de mine. M-am simțit iubit în fiecare casă. Au fost alături de mine în fiecare moment.

Program vizitare minor-preambulul

Nicio despărțire nu este ușoară. Există multă durere atunci când visele de a fi împreună până când moartea ne va despărți se spulberă.

Indiferent de motivul despărțirii, tindem să credem că doar celălalt este vinovat și trebuie să plătească.

Comunicarea dispare dintre parteneri și își face loc răzbunarea.

La mijloc este, de cele mai multe ori, copilul. Uneori, părinții nu își dau seama că își folosesc copilul pentru a obține avantaje materiale sau de altă natură. Devine monedă de schimb.

Copilul este bulversat și nu mai înțelege nimic. Este manipulat să aleagă și nu se mai simte în siguranță cu niciun părinte.

Citește despre Ascultarea Copilului în materie de divorț.

Părinții își iubesc copilul, dar din cauza suferinței prin care trec, nu mai sunt capabili să ia hotărâri care să aibă în centrul lor interesul superior al copilului.

Părinții care realizează că au nevoie de ajutor pentru a găsi soluția potrivită, apelează la mediator. Procentul acestora este destul de mic.

Citește și:Divortul Rapid. Divort la Primul Termen.

Cei mai mulți aleg calea instanței și se expun pe ei și copilul lor unei traume ce se poate prelungi doi-trei ani. Pe alocuri, presărată cu politie și executori judecătorești.

Program vizitare minor-când îl faceți amiabil, la mediator

Aici scriam despre despărțirea amiabilă.

Părinții aleg mediatorul pentru a găsi cea mai bună soluție care să aibă în centrul ei COPILUL.

Nu pentru că mediatorul ar știi ceea ce e mai bine pentru copilul lor, ci pentru că acesta îi ajută să înțeleagă că minorul nu poate să suporte consecințele neînțelegerilor dintre ei.

Părinții ajung să înțeleagă și să accepte că sunt datori să îi ofere copilului lor un mediu propice dezvoltării sănătoase în fiecare casă.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, discuțiile au loc în intimitate, sunt confidențiale și sunt conduse de o persoană imparțială și neutră-mediatorul.

Mediatorul nu dă soluții. El ajută părțile să ajungă la cea mai bună soluție pentru ele.

aici-ce este medierea

Programul de vizitare al minorului se creionează pe măsură ce părinții își reamintesc de responsabilitatea lor și de nevoile minorului.

Când copilul reajunge în centrul intereselor lor, părinții știu ce este de făcut. Știu că trebuie să facă compromisuri pentru binele lui(adică să treacă peste orgoliu).

Nu este ușor. Cei care aleg să petreacă câteva ore cu mediatorul pentru o soluție din care toate părțile au de câștigat, „economisesc” ani de durere.

Citește și: Custodia copilului pentru părinți responsabili

Program vizitare minor-în instanță

Aici, nu am multe de spus: avocații, experții, martorii și judecătorul,în final, după 2-3 ani, stabilesc cum e mai bine, pe baza probelor, să crească copilul și ce program de vizitare are părintele care nu locuiește cu el.

Pe urmă, executorul judecătoresc , ajutat de poliție uneori, pune în aplicare hotărârea.

Se lasă, de multe ori, cu scandal pentru că nu sunteți mulțumiți. Copilul este disperat în mijlocul haosului și va plăti cu lungi ore pe canapeaua psihoterapeutului(dacă are noroc).

În fapt, chiar și după ce sentința a fost dată, veți continua războiul pentru că nu este vorba despre copil. Este vorba despre voi.

Citește și despre Raportul de anchetă psihosocială

Dacă sunteți în această situație și înțelegeți prin ce trece copilul, mai aveți o șansă. Puteți alege din nou.

Aveți deja un program de vizitare stabilit la notariat/în instanță și nu (mai) funcționează?

Pentru că notarul nu oferă consiliere si părinții trec printr-o perioadă grea(care probabil că durează de ceva timp), drepturile părintelui care nu locuiește cu copilul sunt trecute sumar.

De cele mai multe ori, ele sunt cuprinse în doua fraze, pe care le putem rezuma: „oricând cu/fără acordul mamei”.

La primă vedere, pare minunat pentru copii.

Realitatea este că această formulare poate da curs unor situații de abuz din partea ambelor părți care apare cel mai adesea când unul dintre părinți are o nouă relație.

Și vă veți confrunta cu „nu vezi copilul că nu vreau să stea în preajma acelei femei/acelui bărbat” sau „vreau să vin în fiecare zi să îmi văd copilul”.

Astfel, oricare dintre parteneri va încerca să îi controleze viața celuilalt și copilul se transformă într-un motiv de a încălca intimitatea celuilat.

Plus că, este importanta pentru copii predictibilitatea, mai ales după ce au trecut prin divorț.

Un program de vizitare clar va fi de folos în momentul în care nu vă mai înțelegeți atât de bine.

Situația în care programul de vizitare a fost stabilit de către instanță este și mai complicată.

Niciun părinte nu este mulțumit de decizia finală a instanței dar crede că nu are cum să mai schimbe lucrurile.

Sau a fost atât de lung, costisitor si traumatizant procesul încât nu mai vrea să o ia de la capăt.

Poate că a trecut ceva timp de la divorț, v-ați mai liniștit, începeți să vă gândiți mai mult la nevoile copilului de a avea doi părinți. Puteți să regândiți programul de vizitare cu ajutorul mediatorului. Intim, confidențial, cu costuri mai mici si într-un timp de soluționare scurt.

Pe lângă toate cele expuse, vă rog să luați în considerare că este necesar să deveniți parteneri în creșterea copiilor și este de dorit să stabiliți mai multe aspecte decât programul de vizitare al minorului.

Puteți pune la punct, ajutați de mediator, un plan de creștere a copiilor care să cuprindă modalitatea de luare a deciziilor, modalități de comunicare pentru a împiedica alienarea părintească, etc.

Nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului

Faceți tot ceea ce puteți ca să ajungeți la o înțelegere amiabilă. Cât nu e prea târziu pentru copii.

Constantina Puicu

Mediator

0722.988.113

Contact Mediator București

Te-ar mai putea interesa și:

Exercitarea Autoritatii Parintesti-Ce Înseamnă?

Divorț la distanta

Abandonul de Familie-Pensia de Întreţinere

Alienarea Parentala -8 indicii

Când Bestia nu devine Prinţ(esă)

credit foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.